Translate

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΕΞ-ΟΥΣΙΑ , « ΕΚΤΟΣ ΟΥΣΙΑΣ»


Η εξουσια στηριζεται στην δυναμη που εμεις της παραχωρησαμε , στον ελεγχο και τον φοβο που επιτρεψαμε να χειριζονται και να χειριζομαστε εναντι του καθε πιο αδυναμου.

Εξουσια σημαινει « εκτος της ουσιας», « εξω από την ουσια» μας αφορα ολους μας και εκδηλωνεται και υπαρχει για να ελεγχει, κατευθυνει , χειραγωγει ανθρωπους που βρισκονται εκτος του αληθινου εαυτου τους, ανθρωπους που δεν εχουν την απαραιτητη συνειδηση κι επιγνωση των πραξεων τους , ανθρωπους που βρισκονται μακρυα από την ψυχη τους, από την ουσια τους και φυσικα πραττουν ότι ναναι.

Εκει λοιπον σ’αυτό το κενο που δημιουργεται , μεταξυ σωματος και ψυχης πανω σ’αυτή την ελλειψη του ανθρωπου, οικοδομειται και παραχωρειται ο χωρος για εξουσια.

«Εχω αναγκη να μου επιβαλει καποιος τι να κανω, γιατι μονος μου δεν γνωριζω τι είναι σωστο και τι όχι, δεν γνωριζω αν αυτό που θα πραξω κανει κακο η όχι σε καποιους αλλους και χρειαζομαι καθοδηγηση , ελεγχο να μου πει καποιος άλλος τι πρεπει και τι δεν πρεπει να κανω.»

Πανω σ’αυτή την τοσο απλη αρχη και παραδοχη χτιζεται και οικοδομειται η αναγκη της εξουσιας και του εξουσιασμου .

Στην ουσια αυτή η αναγκη εκδηλωνεται κι εκφραζεται και θα μπορουσε να λυθει και ν’αντιμετωπιστει με αλλους τροπους.

Συμφωνα με τη δικη μου λογικη , το σχολειο, η οικογενεια, η εκκλησια , η πολιτεια θα επρεπε να παιζουν αυτό το ρολο , εκμαθησης, καθοδηγησης, προνοιας, προληψης και αντιμετωπισης προς την κατευθυνση της ωριμοτητας των ανθρωπων , της ολοκληρωσης τους ,και της συνειδητοποιησης τους γενικοτερα .

Το οποιο όχι μονο δεν συμβαινει αλλα αντιθετα παρατηρουμε ότι οποιος βρισκεται σε θεση ισχυος εναντι καποιων αλλων ασκει εξουσια με τροπους καταστολης, ποινων, αμαρτιων, ενοχων , τιμωριων και γενικοτερα πρακτικων που στην πραγματικοτητα απομακρυνουν τον ανθρωπο από τη γνωση, την επιμορφωση, την βελτιωση και την εξελιξη του κανοντας τον χειροτερο , υποβιβαζοντας συνεχεια την υποσταση του στο κατωτερο επιπεδο της υπαρξης του , εξομοιωνοντας τον με τα ζωα , που σε πολλες περιπτωσεις είναι και πραττουν σοφοτερα από τον ανθρωπο ,κατατασσοντας τον ετσι ακομα σε χαμηλοτερη κατηγορια αυτή των «κτηνων» .

Γιατι πως αλλιως μπορεις να χαρακτηρισεις ανθρωπους που λογω της εξουσιας που κατεχουν χρησιμοποιουν μεθοδους βιας και καταστολης εναντι αλλων ανθρωπων, αδιαφορωντας ακομα και για το αυτονοητο δικαιωμα τους στη ζωη.

Ειτε αυτοι οι ανθρωποι κρυβονται κατω από την εργασιακη τους ταυτοτητα ,π.χ ΜΑΤ, στρατος, ειτε είναι δολοφονοι πληρωμενοι η απληρωτοι,ειτε είναι ενας γονιος που δερνει το παιδι του .

Όταν ακομα στο ετος 2011 δεν εχουμε συνειδητοποιησει και δεν σεβομαστε την ανθρωπινη ζωη , όταν ακομα παγκοσμιως χυνονται ποταμια αιματος και χανονται ανθρωπινες ζωες, γιατι καποιοι θελουν να υπερισχυσουν εναντι αλλων και ασκουν τη δυναμη τους εναντι των αλλων για να επικρατησει το δικο τους.

Λαθος η σωστο, δικιο η αδικο δεν εχει σημασια, στην προκειμενη περιπτωση είναι και οι δυο πλευρες χαμενες γιατι συνεχως θρηνουν θυματα, συνεχως μαχονται εναντια στη ζωη και στην συνεχεια της ,μαχονται για την δικη τους εξουσια και κυριαρχια.

Η εξουσια λοιπον, είναι μια λανθανουσα σταση του ανθρωπου που δηλωνει την αποκλιση του από την ουσια του, από την αληθινη του υποσταση, από την ψυχη του και πολλες φορες , όπως στις περιπτωσεις φονου και αφαιρεσης ανθρωπινης ζωης η αποκλιση αυτή φτανει στα ορια της οριστικης αποκοπης και απωλειας του ανθρωπου με την ψυχη του που εξαιρετικα δυσκολα ανακταται .

Εξουσια ασκει ο καθενας μας απο το ποστο του η το ρολο του, ο γονιος προς το παιδι του, ο δασκαλος στους μαθητες του, ο εφοριακος , ο ελεκτης εισιτηριων και ουτω καθ'εξης .

Γενικοτερα είναι μια αναγκη υπερισχυσης του εγω μας εναντι των αλλων και του ζωωδη νομου της επιβιωσης, του γνωστου νομου της ζουγκλας.

Ως ανθρωποι οφειλουμε να διαφοροποιηθουμε και να εφευρουμε τροπους επιβιωσης που δεν θα είναι επιβαρυντικοι για τα αλλα ειδη και το ειδος μας επισης. Οφειλουμε να εξισσοροπησουμε ενεργειες και τασεις όπως η εξουσια όταν γινονται επιβλαβεις για τους αλλους.

Μια απλη λογικη η οποια εκλειπει δυστυχως από το ειδος μας και ενισχυει το επιχειρημα της απομακρυνσης μας από την ουσια μας.

Ολοι φερουμε μεσα μας, εξουσιαστικες τασεις ,αλλος λιγοτερο και αλλος περισσοτερο , αναλογα με το « εγω» μας και ποσο εχουμε δουλεψει και αναγνωρισει την υπαρξη του . Η εξουσια λοιπον υπαρχει μεσα μας , υπαρχει σε ολους μας και οφειλουμε να την ξεριζωσουμε πρωτα απο μεσα μας ώστε να παψει να αναπαραγεται και να υπαρχει και γυρω μας .

Η μειωση και η καταργηση σταδιακα αυτης μας της αναγκης θα εχει ως αποτελεσμα της μειωσης κι εξαλειψης κάθε ειδους καταστολης και βιας, κάθε μορφης χειρισμου, ελεγχου και φοβου και κάθε μεθοδου που μας κραταει δεσμευμενους σε κατωτερα επιπεδα υπαρξης και συνειδητοποιησης.

Καμμια αστυνομια και καμμια δυναμη καταστολης δεν θα υπαρχει και δεν θα εχει λογο υπαρξης αν εσυ κι εγω δεν το επιτρεψουμε, αν εσυ κι εγω με την συμπεριφορα μας , με τον τροπο σκεψης μας δεν τους παραχωρησουμε το χωρο που χρειαζονται για να δρασουν.

Αν εμεις δεν επιτρεψουμε την εξουσια τους πανω μας , δεν εχουν λογο υπαρξης.

θυτης υπαρχει οταν υπαρχει και θυμα , Αν εμεις δεν παιξουμε το ρολο του θυματος , θυτης δεν θα υπαρχει.

Αν εμεις καταφερουμε να ενωσουμε και να εξαλειψουμε αυτή μας την ατελεια , αν ενωσουμε το θυτη με το θυμα, την εξουσια με την υποταγη, την δυναμη με την αδυναμια και γενικα αν αποδεχτουμε ολη αυτή την ανισορροπια πρωτα μεσα μας , τοτε εχουμε ελπιδες πραγματικα ν’αλλαξει ο κοσμος και να εξαλειφθει το φαινομενο της υπερισχυσης των δυνατων εναντι των αδυνατων που τοσο εμφανες γινεται στις μερες μας.

Κλεινουμε το χωρο αυτο μεσα μας πρωτα απ'ολα, συμφιλιωνομαστε με την αντιδραση, με τη βια, με την καταστολη, αντιμετωπιζουμε τις δικες μας αδυναμιες , το φοβο μας και την αρνηση , την αγνοια και το σκοτος που εχουμε μεσα μας ακομα και του επιτρεπουμε να μας διαχωριζει.

ο πολεμος ειναι μια κατασταση και μια επιλογη ξεπερασμενη, δεν οδηγει σ'εναν καλυτερο κοσμο η επιλογη αυτη, αντιθετα μας πηγαινει πισω στο παρελθον του διαχωρισμου , οπου ποταμια αιματος εχουν χυθει για μια υποτιθεμενη αλλαγη η οποια στην ουσια ποτε δεν εγινε πραξη.

Δεν γινεται να ζητας ειρηνη για την χωρα σου και τον πλανητη και συ να πραττεις με βια και πολεμο. Αυτές είναι μεθοδοι και πρακτικες ελεγχου , φοβου και χειραγωγησης που χρησιμοποιει το συστημα της εξουσιας.

Δεν γινεται λοιπον να θελεις ν’αλλαξεις τον κοσμο, να θελεις να καταργησεις το υπαρχον συστημα και να χρησιμοποιεις τις ιδιες μεθοδους .

Οφειλουμε να διαφοροποιηθουμε , να δειξουμε ότι υπαρχει κι άλλος τροπος Γιατι αν πραγματικα μπορει να επελθει η αλλαγη ,αυτη θα ερθει μονο μεσα απο την αφυπνισμενη συνειδηση μας , δηλαδη απο υψηλο πνευμα που σε καμμια περπτωση δεν επιλεγει τον διαχωρισμο και τον πολεμο αλλα την ενωση και την ειρηνη.

Οι επιλογες μας και οι πραξεις μας λοιπον πρεπει να είναι αναλογες με οσα πιστευουμε κι όχι αντιθετες .

Ολοι ειμαστε δημιουργοι της πραγματικοτητας που ζουμε, ολοι μας ειμαστε εν δυναμει θεοι κι ολοι μας συμμετεχουμε στη δημιουργια της πραγματικοτητας που βιωνουμε, αυτη ειναι η ελευθερη βουληση κι επιλογη που δωθηκε στο ανθρωπινο ειδος που κατοικει σ’αυτον τον πλανητη .

Εμεις ειμαστε οι κυριαρχοι του παιχνιδιου , σαν παιχνιδι πρεπει να το βλεπουμε και να μην παιρνουμε πολυ σοβαρα τους εαυτους μας , η διαμονη μας στη γη ειναι προσωρινη κι οχι μονιμη ,εμεις οριζουμε τους κανονες, τους ορους , τις συνθηκες και διαμορφωνουμε τα αποτελεσματα του και οφειλουμε να παιζουμε σωστα και να τηρουμε τους κανονες .

Αυτα ομως δεν ειναι εμφανως ορατα και καθαρα ακομα γιατι το επιπεδο συνειδησης μας , η αφυπνιση μας δεν εχει ανεβει στα ανωτερα επιπεδα.

Οσα διαδραματιζονται γυρω μας, υπαρχουν μεσα μας , ειναι γεννηματα μας, αφου ολοι ειμαστε ενα, αφου ολοι φερουμε το ιδιο dna, αφου ολοι ειμαστε γεννηματα της ιδιας ενεργειας που γεννα και δημιουργει τη ζωη.

Χρειαζεται λοιπον να αποδεχτουμε την πραγματικοτητα που ζουμε στο 100% βαθεια εσωτερικα κι αληθινα, χωρις κρισεις κι επικρισεις.

Λαθος η σωστο δεν εχει σημασια , η απολυτη αποδοχη του " αυτο ειναι", χωρις καμμια αρνηση και αντισταση ειναι η παραδοχη με ευθυνη του κοσμου που οι ιδιοι δημιουργησαμε .

Ανοιγουμε την αγκαλια μας και περικλυουμε σ'αυτην ολα οσα υπαρχουν γυρω μας ,ολα οσα μας παιδευουν, μας βασανιζουν , μας εγκλωβιζουν.

Λεμε "ναι" 100% σε οτι συμβαινει και λεμε επισης ταυτοχρονα " ναι" 100% σε οτι εμεις ειμαστε, ενεργοποιουμε δηλαδη με αυτο τον τροπο το 100% των δυνατοτητων μας, αποδεχομαστε στο 100% τον εαυτο μας και του δινουμε τη δυνατοτητα να διευρυνθει και να ανακαταλαβει το χωρο που χρειαζεται για να δρασει και να επινοησει λυσεις, που θα ενωσουν καθε διαχωρισμο , θα ενωσουν κομματια και θα επιφερουν ειρηνη και αρμονια στη ζωη μας και στον πλανητη γενικοτερα.

Ολα ξεκινουν απο μεσα μας , ολα συμβαινουν ταυτοχρονα μεσα μας κι εξω απο μας κι επειδη σε πολλα που συμβαινουν εξω απο μας δεν μπορουμε να επεμβουμε, ας επεμβουμε κι ας αλλαξουμε οσα περισσοτερα μπορουμε σε μας τους ιδιους, ας γινουμε αυτο που θελουμε να δουμε στους αλλους , ας δημιουργησουμε την πραγματικοτητα που θελουμε να ζησουμε.

Μας δινεται μια μεγαλη ευκαιρια μεσα απο το κινημα αυτο της Αμεσης Δημοκρατιας.

Η δραστηριοποιηση μας στις ομαδες εθελοντισμου ειναι ενα μεγαλο σχολειο υπευθυνοτητας , αυτοοργανωσης , αλληλεγγυης , συμμετοχης που διαπλαθει και ζυμωνει προσωπικοτητες ,αφαιρωντας το εγω και μειωνοντας το για να υπηρετησει το εμεις.

Το κινημα αυτη τη στιγμη βρισκεται σε καμψη , σε αναπαυλα, σε διαλλειμα , σε διακοπες .

Θα μπορουσαμε να πουμε οτι αναθεωρειται, ανασκουμπωνεται , ανασυντασσεται ,για να αναλαβει και παλι δραση , με περισσοτερη ωριμοτητα, υπευθυνοτητα, γνωση και δυναμη.

Ες αυριον λοιπον τα σπουδαια..εν αναμονη των εξελιξεων..του πιο απροβλεπτου , αυθορμητου και ουσιαστικου κινηματος που ειδε ποτε η ανθρωποτητα.

«ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ»

4 σχόλια:

  1. μονο που υπαρχει ενα βασικο ετυμολογικο προβληματακι. η λεξη εξουσια αναλυεται περιφραστικα ως, εκ της ουσιας, και οχι εξω ουσιας (το οποιο εξαλλου ειναι και λαθος γραμματολογικα). απο κει και υστερα, εκτιμω ωστοσο τη διαθεση και την αγνοτητα του γραφοντα να αναρωτηθει σε ενα βαθος σχεδον απλησιαστο απο τα ματια των περισσοτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω για το σχολιο σας ,
    καθε ετυμολογικη προσεγγιση οφειλει να ειναι σε αρμονια με την ενοια..κι οχι απλως με την γραμματολογικη ερμηνεια η οποια μπορει να μην ειναι και η αληθινη...ποιος μπορει να γνωριζει πραγματικα απο που προηλθε η λεξη ...?
    πολλα μοιαζουν αλλα μπορει να μην ειναι και ιδια...
    αλλωστε δεν διεκδικω το αξιωμα της απολυτης γνωσης και αληθειας...εκανα απλως μια προσεγγιση συμφωνα με τη δικη μου λογικη και γνωση..και χαιρομαι που το εκτιμησατε μ'αυτον τον τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα σας. Αναζητωντας την ετουμολογια της λεξης εξουσια μπηκα στην ιστοσελιδα σας οπου και εκτιμησα απεριοριστα την εισαγωγη κατω απο τον τιτλο ΟΥΣΙΑ. Μου επιτρεπετε να το μεταφερω αυτουσιο, ονομαζοντας την πηγη ως πληροφορια, στη θεατρικη ομαδα χαλανδριου οπου και ειμαι μελος της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή