Translate

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

" Η Γέννηση του Υιού "

       


Κανείς δεν ξέρει πως ο Γιαχβέ , ο μοναδικός θεός που δεν έκανε ποτέ έρωτα , έγινε πατέρας .
Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια , ο Υιός ήρθε στον κόσμο όταν ο Ηρώδης βασίλευε στη Γαλιλαία. 
Καθώς ο Ηρώδης πέθανε τέσσερα χρόνια πριν από την αρχή της χριστιανικής εποχής , ο Ιησούς θα πρέπει να γεννήθηκε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προ Χριστού. 
Ποιά χρονιά , κανείς δεν ξέρει . ούτε τη μέρα ή το μήνα . Ο Ιησούς είχε περάσει σχεδόν τέσσερις αιώνες χωρίς γενέθλια , όταν ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός του έβγαλε το 379 ένα πιστοποιητικό γεννήσεως. 
Ο Ιησούς γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου . 
Έτσι η Εκκλησία ιδιοποιήθηκε γι΄ άλλη μια φορά το γόητρο της ειδωλολατρίας. Σύμφωνα με την παγανιστική παράδοση , εκείνη τη μέρα ο ιερός ήλιος ξεκινούσε , μέσα απο τα σκοτάδια του χειμώνα, την πορεία του ενάντια στη νύχτα. 

'Οποτε και αν συνέβη , σίγουρα εκείνη η πρώτη άγια νύχτα , η νύχτα αγάπης, δεν γιορτάστηκε  με τα σημερινά βεγγαλικά πολέμου που σε ξεκουφαίνουν . Σίγουρα δεν υπήρχαν εικονίτσες με το μωρό με τις ξανθιές μπούκλες , γιατί δεν ήταν έτσι το νεογέννητο. όπως δεν ήταν τρείς , ούτε βασιλείς ή μάγοι , οι τρείς μάγοι με τα δώρα που πήγαιναν στη φάτνη της Βηθλεέμ , ακολουθώντας ένα αστέρι που ποτέ κανείς δεν είδε. 

Και σίγουρα επίσης εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα , που έφεραν κακά μαντάτα για τους εμπόρους του ναού , δεν ήταν ούτε θέλησε να είναι μια υπόσχεση θεαματικών πωλήσεων για τους εμπόρους ανά την υφήλιο. 



Εδουάρδο Γκαλεάνο, Καθρέφτες ,εκδόσεις Πάπυρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου