Translate

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

" 'Ενα ακόμα πέρασμα "

Ενα κομμάτι της προσωπικότητας μας,   οφείλεται στον τόπο που γεννηθήκαμε .

Κάθε τόπος έχει τη δική του ενέργεια , την δική του ιστορική μνήμη που μας επηρρεάζει ανάλογα. Μέσα απο τις παραδόσεις , τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου λαμβάνουμε πληροφορίες που  συμβάλλουν στην διαμόρφωσή μας.
Όταν σέβεσαι , γνωρίζεις , τιμάς και  αγαπάς τον τόπο σου με τα καλά και τα κακά του , στην ουσία αυτό που κάνεις είναι να σέβεσαι , να γνωρίζεις, να τιμάς και να αγαπάς κι αυτή την πλευρά  του εαυτού σου.
Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σ΄αυτό και δεν αποτελεί εθνικιστική , ρατσιστική ή οποιαδήποτε άλλη διαχωριστική στάση. Αντιθέτως  ενώνεσαι με   άλλο ένα κομμάτι του εαυτού σου , γίνεσαι περισσότερο συνειδητός και ολόκληρος.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για κάθε τόπο που σε δέχτηκε , σε φιλοξένησε και σ' έθρεψε κι αυτοί οι τόποι επίσης συμβάλλουν στη διαμόρφωσή μας και την εξέλιξή μας.

Η παγκοσμιοποίηση μας θέλει χωρίς ταυτότητα ,ανθρώπους χωρίς ιστορία, χωρίς μνήμη, χωρίς συνείδηση , χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όλους όμοιους, απλώς καταναλωτικές μηχανές. Αντίγραφα χωρίς ουσία και περιεχόμενο, χωρίς παρελθόν και  χωρίς μέλλον . Απλά νούμερα και καρτούνς ενός διεστραμμένου εγκεφάλου -υπολογιστή.
Δεν είναι εθνικισμός να αγαπάς , να υπερασπίζεσαι και να τιμάς  τον τόπο σου είναι απλώς αναγνώριση της καταγωγής σου και των προγόνων σου . Αρκεί να μην είναι εις βάρος άλλων , να αναγνωρίζεις ότι ισχύουν τα ίδια για όλους τους ανθρώπους και τους τόπους καταγωγής ή φιλοξενίας τους.

Κάθε τόπος είναι μοναδικός και έχει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία ,τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  , όπως μοναδικοί και ιδιαίτεροι είμαστε όλοι μας.
Αυτή τη διαφορετικότητα οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε γιατί είναι στοιχείο του πλούτου και της  αφθονίας, των διαφορετικών πολιτισμών των ανθρώπων επι της γης.
Κι αν βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται εθνικιστικές, ρατσιστικές  , φασιστικές αντιλήψεις και θεωρίες είναι γιατί εμείς αδιαφορήσαμε για τον τόπο μας, ξεχάσαμε τις ρίζες μας και τον πολιτισμό μας , ξεχάσαμε πως να αγαπάμε και να τιμάμε τον τόπο μας , την πατρίδα μας και τη γη ολόκληρη. Ξεχάσαμε ποιοί είμαστε κι έτσι χάσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας .

Η Ευρωπαική υστερία και ξενομανία των τελευταίων χρόνων μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Οτιδήποτε ξενόφερτο ήταν χάι, οτιδήποτε εγχώριο ήταν μπανάλ και κιτς.
Πιστέψαμε ότι μπορούμε να γίνουμε Ευρωπαίοι λόρδοι και δούκισσες , πρίγκηπες και πριγκίπησσες , ξεχνώντας ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν ευδοκιμούσαν τέτοια φρούτα, πάντα ξενόφερτα ήταν.
Με δανεικά χρήματα , χτίσαμε δανεικές ζωές και όνειρα που στο πρώτο φύσημα του ανέμου κατέρρευσαν .
Προσπαθήσαμε να ξεχάσουμε την ταπεινή καταγωγή μας , τα ψαροχώρια, τα άγονα βουνά, τους μικρούς σε έκταση κάμπους , τη δυσκολία που πάντα είχε η γη δουλεύοντας την να σε θρέφει.  Πιστέψαμε για λίγο ότι μπορούμε κι εμείς να γίνουμε Ευρωπαίοι , το ίδιο με κείνους που μας εξουσίαζαν ανέκαθεν , με κείνους που ποτέ δεν μας σεβάστηκαν και ποτέ δεν αναγνώρισαν την διαφορετικότητά μας , παρά μόνο αν είχαν κάτι να κερδίσουν απο μας. Ανέκαθεν το ίδιο παιχνίδι παιζόταν , μόνο που τώρα έγινε φανερό .Τώρα που ζητούν αδίστακτα την πλήρη υποταγή μας εκδηλώθηκε το καλά κρυμμένο  πρόσωπο των βαρβάρων...
Όμως κανείς δεν μπορεί να σου πάρει ότι πραγματικά είναι δικό σου.
 Ότι πραγματικά "είσαι" κι όχι ότι νόμιζες ή σε παραμύθιασαν ότι "είσαι".

Κι ένα κομμάτι σου είναι αυτή η γη , η γη που σε γέννησε , σε τάισε και σε μεγάλωσε και μέσα απ΄αυτή τη γη ξανασυνδέεσε  με το είναι σου, με ότι πραγματικά είσαι , με την ψυχή σου , το Θεό και το σύμπαν ολόκληρο.
Βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια , με άλλη επίγνωση πλέον. Αποκτάς ρίζες ξανά και σταθεροποιείσαι κι όπως ένα δέντρο ψηλώνει και φουντώνει απλώνοντας τα κλαδιά του , έτσι κι εσυ μεγαλώνεις με σταθερότητα
Πατρίδα σου γίνεται όλος ο κόσμος . όταν πραγματικά αγαπήσεις πρώτα τη δική σου πατρίδα, τον εαυτό σου,  χωριό σου, την πόλη σου, τη χώρα σου, τη γη ολόκληρη.
Τώρα μπορείς να ξανακάνεις όνειρα, να ξαναχτίσεις τον κόσμο απο την αρχή, με νέες βάσεις , τις δικές σου.

Γιατί μπορεί να ισχύει το " όπου γης και πατρίς",
όμως ισχύει και το ...
" Καλύτερα απ' το σπίτι σου δεν είναι πουθενά" κι
" Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει "
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου