Translate

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ..

             Η μεγαλύτερη πλάνη του ανθρώπου είναι ότι θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη της ψυχής του και νομίζει ότι πράττοντας λάθος μπορεί να τη χάσει.
            Η αλήθεια είναι όμως, ότι γεννιέσαι γυμνός χωρίς σχηματισμένη ψυχή αλλά με τη δυνατότητα σύνθεσης της . Κάθε σου βήμα στη ζωή, σε φέρνει κοντά της ή σ'απομακρύνει απο κείνη, εξαρτάται από το πόσο καλή σύνδεση έχεις μαζί της. 
          Πρώτος συνδετικός κρίκος η μητέρα, μέσω της αγάπης της συνδέει το παιδί με την ψυχή , με την πηγή με τον ανώτερο εαυτό , αυτό που ονομάζουμε  Θεό. Αυτό εξαρτάται επίσης  από το πόσο είναι κι εκείνη συνδεμένη με την δική της πηγή. Τι είδους σύνδεση έχει εκείνη με τον ανώτερο εαυτό της και την ψυχή της . Αν δεν έχει, τότε αυτό που κληροδοτεί στο παιδί της είναι η δική της , νοητική και συναισθηματική μνήμη και όλων των προγόνων που έχουν καταγραφεί στο  δικό της dna και του συντρόφου της. 
          Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γεννήματα ανθρώπων ασύνδετων, απομακρυσμένων από την πηγή τους  και οι περισσότεροι είναι μη αναστρέψιμες περιπτώσεις.
        Γενιές επί γενεών ασύνδετων και ασυνείδητων ανθρώπων έχουν εκμηδενίσει τις πιθανότητες τους να βρούν και να συνδεθούν με  την πηγή τους, ζουν ασύνδετοι κι ασύνθετοι με διάσπαρτα ίχνη ψυχής , με ίχνη ζωτικής ουσίας  που δεν είναι αρκετή να δημιουργήσει συνείδηση υψηλή . Είναι άνθρωποι που ζούν και πράττουν με μικρή επίγνωση των πράξεων τους, αναπαράγοντας διαχωρισμό και διάσπαση ακριβώς όπως κι εκείνοι είναι μέσα τους ,  διχασμένες κι ασύνδετες  προσωπικότητες .
        Η ένωση με την ψυχή , με την άυλη οντότητα μας δηλαδή, με τον αληθινό μας εαυτό ξεκινά με την συνειδητοποίηση της απόστασης που μας χωρίζει απ’αυτήν.

        Πρώτο κέντρο σύνδεσης ο « νούς» , όπου νούς νοείται , ο ενωμένος εγκέφαλος και νόηση η δημιουργική  σκέψη που προέρχεται από την αρμονική  συνεργασία και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου .
            Μαιευτική ονομάζεται η μέθοδος που γεννά και δημιουργεί νόηση και νού.
Είναι η μέθοδος που δίδαξε ο Σωκράτης , ο τρόπος που αντλείται η πληροφορία απο το εσωτερικό του ανθρώπου , απο την ψυχή του και μετατρέπεται  σε  γνώση  . 
       Αυτό έκανε ο Σωκράτης , έδινε το ερέθισμα και κινούσε τον νού των ανθρώπων προς αυτή την κατεύθυνση , γνωρίζοντας ο ίδιος πως μόνο έτσι μπορείς να προσεγγίσεις την αλήθεια.
Σεβόμενος απόλυτα το γέννημα της νέας σκέψης δημιουργούσε το χώρο γέννησης του « νού» και κατ’επέκταση της νόησης , της ανώτερης λογικής σκέψης δηλαδή, της αφυπνισμένης πλέον σκέψης ,αντλώντας πληροφορίες ουσιαστικά από την ψυχή κάποιου και από το σκοτεινό ασυνείδητό του ,την βοηθούσε να έρθει στο φως .
       Μιά διαδικασία που χρειάζεται σεβασμό, εμπιστοσύνη, αγάπη, φροντίδα, ακριβώς όπως ένα νεογέννητο μωρό. Μοιάζει με λεπτή χειρουργική επέμβαση που γίνεται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και είναι η λεπτή γραμμή της ισορροπίας που σαν ακροβάτης καλείσαι να περπατήσεις και να σταθείς πάνω στη γέφυρα πού πόντο πόντο δημιουργείς, μιά γέφυρα πού συνδέει δύο κόσμους, μιά γέφυρα που ενώνει δύο αντιθετικούς κόσμους, μιά γέφυρα που σε οδηγεί στο "όλον".Αυτός είναι ο νέος σου «νούς» το σημείο που ενώνονται όλα και παύει κάθε διαχωρισμός,
        Είναι ένα πέρασμα που δεν μπορεί να γίνει απ’όλους, είναι το σημείο που πολλοί δεν μπορούν να περπατήσουν και τρελαίνονται , το σημείο που μπορεί να διχάσει και να διαχωρίσει μιά γιά πάντα τα δύο ημισφαίρια κι αυτό εξαρτάται από τη δύναμη της ψυχής τους, απ’το πόσο σχηματισμένη είναι η ψυχή τους, από το τι γνώση φέρει από το πόσο αληθινή είναι .
         Μόνο η αλήθεια ενώνει, αυτό είναι το χαρακτηριστικό ώστε να καταλάβει κανείς ότι είναι σε καλό δρόμο, ανοίγοντας αυτό το πεδίο, ανοίγουμε το υποσυνείδητό μας κι από κει αντλούνται ένα σωρό πληροφορίες και γνώσεις που έχουν αποθηκευτεί από τις εμπειρίες της ψυχής κατά την παραμονή της στη γη, μνήμες και γνώσεις από τις  προηγούμενες ενσαρκώσεις , που καλούμαστε τώρα να αποκωδικοποιήσουμε, να επεξεργαστούμε, να ξεσκαρτάρουμε και να τις καθαρίσουμε μία μία κρατώντας κάθε φορά ότι πραγματικά είναι καθαρό..ότι πραγματικά είναι αληθινό, ότι πραγματικά μας είναι χρήσιμο.
        Αυτό γίνεται αντιληπτό από το βίωμα που τη συνοδεύει, από την αίσθηση που δημιουργεί, από τη δόνηση που προκαλεί και από τη δυνατότητά της να διατηρηθεί στο χρόνο.
      Κάθε αληθινή σκέψη εξελίσσεται , συντίθεται, διαμορφώνεται κι ολοκληρώνεται στο χρόνο  .
      Κάθε ψεύτικη σκέψη αντίθετα αποσυντίθεται, διαλύεται, δεν εξελίσσεται ή παραμένει στάσιμη.
       Κάθε νοητική δημιουργία μας χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, για να καθαρίσει , για να μπορέσει να σταθεί αυθύπαρκτη.
      Η γέννηση του «νού» είναι μια γέννα που στην κυριολεξία οι πόνοι της πολλές φορές είναι αφόρητοι. Ο Νίτσε το έχει περιγράψει πολύ καλά αυτό, πως ο ίδιος βίωνε αυτή τη γέννα κάθε φορά που συλλάμβανε μια ιδέα και μέχρι να την εκφράσει βίωνε αφόρητους πονοκεφάλους.

      Είναι αυτή « Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ» που ονομάζεται ΦΩΤΙΣΗ , συνειδητότητα .

       Είναι ο « νούς» που αναφέρει ο Ιησούς στο απόκρυφο ευαγγέλιο της Μαγδαληνής όταν εκείνη τον ρώτησε..

     " Κύριε, αυτός που έχει την χαρά να σε βλέπει, να βλέπει το όραμά σου,το βλέπει με τα μάτια της ψυχής ή με τα μάτια του πνεύματος;"
Ο Δάσκαλος απάντησε :
" Ούτε με τα μάτια της ψυχής, ούτε με το πνεύμα με βλέπει, αλλά με τον ΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ αυτός είναι που μπορεί να βλέπει και αυτός που ξέρει, που γνώριζει, που αγαπά"
          Αν μπορούμε λοιπόν ν’αντιληφθούμε με κάποιο τρόπο  την αλήθεια, το φως , αυτό γίνεται μόνο μέσω της δικής μας νόησης, μόνο μέσω του δικού μας νού , εφόσον του επιτρέψουμε να γεννηθεί και τον εμπιστευτούμε , τότε θ’αντιληφθούμε τι είναι ψυχή.
           Τότε θα ενωθούμε πραγματικά μαζί τη, τότε θα μας φανερωθεί , καθαρή κι ολόλαμπρη θα στέκει πάντα εκεί δίπλα μας να μας φωτίζει
            Η ενέργεια του φωτός έρχεται πάντα από πάνω κι ανοίγει πρώτα το κέντρο της νόησης και κατέρχεται  προς τ’άλλα κέντρα σύνδεσης του σώματος , όπως αυτά έχουν αναλυθεί κι εξηγηθεί από τους ανατολικούς φωτισμένους βούδες.
            Πρώτο κέντρο σύνδεσης ο « νούς» και Σωκράτης το κλειδί γιαυτή τη σύνδεση.

3 σχόλια:

  1. To oneiro

    Ama ta matia sou psila
    Shkwseis kai koitaxeis
    Gia mia stigmi monaxa
    Sto paron

    Olo to melon sou tha skeftese
    Ti omorfa pou itan ekei pano;

    Ki an kapoia mera ekei bretheis
    Pisw sou min ksexaseis
    Tous anthropous pou afises
    Na tous to martiriseis

    Pws to oneiro pou epsaxnes
    Mporeses kai to brikes
    Kai stin zwi tous ta oneira
    Pote min stamatisoun
    Na koinigoun

    Giati einai ta oneira tous pou kratoun
    Ton kosmo pou esu brikes
    Kai an stamatisoun ta oneira
    Kai esu mazi teleiwneis

    ~ O anorthwgrafos

    P.S Nice blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω..
    πολυ ομορφο το ποιημα σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο Ουσία!!!
    Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι δημιουργοί της ψυχής μας, και μόνο εμείς υπεύθυνοι για την σύνδεση μαζί της, μέσω των συναισθημάτων μας ;)
    Με την συχνή βίωση της Αγάπης ερχόμαστε όλο και πιο κοντά μαζί της... έως ότου γίνουμε η Ψυχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή