Translate

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΝΟΗΣΗ

Τι ειναι η νοηση? γιατι αλλο μυαλο..αλλο σκεψη..κι αλλο νοηση..
Η λεξη προερχεται απο τον νου-νοω-αντιλαμβανομαι ( και για τη λεξη αντιληψη εχω αμφιβολια αν ειναι σωστη γιατι μαλλον το φως το λαμβανεις δεν το αντι-λαμβανεις γιατι τοτε το διωχνεις)
Το μυαλο ειναι ενας μηχανισμος του σωματος που παραγει σκεψη απο αποθηκευμενες πληροφοριες,ενα λειτουργικο οπως ο υπολογιστης,συσσωρευτης πληροφοριων που προερχονται απο το εξωτερικο περιβαλλον κι αναλογα τι του ζηταμε καθε φορα παραγει την αντιστοιχη σκεψη,η μηπως οχι? θα μπορουσαμε να πουμε οτι ενας υπολογιστης σκεφτεται,το google ας πουμε ειναι ενας μηχανισμος σκεψης,με λεξεις -κλειδια ανασυρει οτι πληροφοριες εχει αποθηκευμενες,το ιδιο δεν κανουμε κι εμεις? εχουμε σκεψεις συμφωνα με οσες πληροφοριες εχουμε αποθηκευσει ,κι αναπαραγουμε τις πληροφοριες αυτες παλι συμφωνα με λεξεις κλειδια κιαυτο μαλλον γνωστο ειναι..
Νοηση ομως ειναι κατι διαφορετικο,ειναι το μυαλο συν κατι αλλο..ειναι η σκεψη που παραγεται απο την ψυχη κι οταν λεω ψυχη δεν εννοω την συναισθηματικη μνημη που εχουμε γιατι κιαυτος ενας μηχανισμος ειναι,που δημιουργειται κατα τον ιδιο τροπο,α ποθηκευει συναισθηματα , αλλα αυτο θα το εξηγησουμε αλλη φορα.
Η ψυχη λοιπον ειναι η καθαρη ενεργεια,η ενεργεια που λαμβανουμε απο το θεο,η θεια πνοη δηλαδη ,οταν λοιπον η ενεργεια αυτη,κεντραρει με το μυαλο,τοτε η σκεψη αλλαζει,γινεται νοηση , δεν προερχεται αποκλειστικα απο το εξωτερικο περιβαλλον αλλα ειναι μια συνθεση γνωσεων μαζι με την εσωτερικη δικη μας γνωση.
Την ουσιαστικη και πραγματικη γνωση την εχει η ψυχη,επειδη ειναι αθανατη και αφθαρτη περιεχει ολες τις πληροφοριες που χρειαζομαστε καθε φορα ,εχει την εμπειρια απο το περασμα της σε πολλες ζωες για οτιδηποτε.
Μεσω της νοησης, παραγεται πρωτοτυπη γνωση,ειναι τα μυαλα που λεμε οτι γεννανε , εχουν συνθετικη κι εξελικτικη σκεψη,γνωριζουν τι εννοουν ακριβως ,δεν παπαγαλιζουν απλως πληροφοριες,δεν ειναι κινητες εγκυκλοπαιδειες,οταν συμβαινει αυτο δημιουργειται μια αλλη αντιληψη,υψηλης συνειδητοτητας,γιατι η ψυχη ειναι η συνειδηση,το λεει αλλωστε και η λεξη,συν +ειδηση..συν και ειδω..να δω κατι περισσοτερο,αυτο το κατι περισσοτερο προερχεται απο την ψυχη, ειναι γνωση και αισθηση μαζι , λογικη και αισθημα ενωμενα κι οχι το ενα εδω και το αλλο αλλου .
Παυουμε ναχουμε κοινη αντιληψη των πραγματων των περιορισμενων στην υλικη αντιληψη του σωματος, υπερβαινουμε την κοινη λογικη και βρισκουμε την καθαρη λογικη, που ειναι η σκεψη που βασιζεται στο αιτιο και το αποτελεσμα του , φευγουμε απο τον χωρο του τυχαιου και της αγνοιας και μπαινουμε στο χωρο της γνωσης και της ουσιαστικης λογικης, της μιας και μονης αληθειας.
Η σκεψη γινεται σφαιρικη,ενεργοποιουνται και τα δυο ημισφαιρια, με αποτελεσμα να μπορουμε να αντιληφθουμε το ολον,καταργειται τοτε η κοινη λογικη σκεψη,η οποια πρερχεται απο τις επαναλαμβανομενες κοινες πληροφοριες που δεχομαστε και γινεται αξιωμα, γενικη παραδοχη,κανονας, καταργωντας ετσι τη μοναδικοτητα του καθε ατομου, του καθε μυαλου , γινεται μια ομαδοποιηση σκεψης και συμπερασματων που μας εγκλωβιζει π.χ..τ'οτι οσοι καπνιζουν παθαινουν καρκινο .δεν σημαινει οτι θα το παθω κι εγω,εξαλειφονται ετσι οι εξαιρεσεις ,που φυσικα και επιβεβαιωνουν τον κανονα,αλλα δεν παυουν να υπαρχουν κιολας...μα ποσο ευκολο ειναι θα μου πειτε να το πετυχει κανεις αυτο?
Δεν ειναι παντως και πολυ δυσκολο,υπαρχει μια απαραιτητη προυποθεση ,για να γινει πραξη πρεπει να εχουμε ψυχη ,να την εχουμε ξυπνια και ζωντανη ,γιατι αλλιως δεν γινεται και γιατι δεν μπορουν να το κανουν ολοι? γιατι απλως δεν εχουν ψυχη .
Εχουν απλως συναισθηματικη μνημη,οχι ψυχη, δεν εχουν ολοι θεια πνοη,γιατι απλως ζουν και κινουνται μακρυα απο τη συνειδηση τους η γιατι κανεις δεν τους ειπε ποσο απλο ειναι να την βρουν. Θεωρουμε δεδομενο οτι η ψυχη ειναι μεσα μας κι αυτη ειναι η μεγαλυτερη πλανη.
Ο δρομος της αληθειας ξεκινα ακριβως απ’αυτο το σημειο, να κατανοησουμε ποσο μακρυα ειμαστε απο την ψυχη μας και μετα να κανουμε τρη διαδρομη για να την βρουμε, καιυτη η διαδρομη περναει πρωτα απο τη νοηση.
Το πρωτο σημειο ενωσης ειναι το μυαλο και καλουμαστε να προσπαθησουμε να τα ενωσουμε.
Το μονο που χρειαζεται να κανουμε ειναι ν'ακουμε την ψυχη μας,να την ρωταμε και να την ακουμε οταν μας μιλαει και να εμπιστευομαστε οτι μας λεει μεσω της σκεψης μας.να εμπιστευτουμε δηλαδη τη δικη μας σκεψη κι οχι των αλλων.
Να πεταξουμε ολες τις αχρηστες πληροφοριες που συσσωρευουμε στο μυαλο μας ,να ανοιξουμε χωρο στην ψυχη μας να ερθει , κιαυτη ειναι η φωτηση το πνευμα και δεν ερχεται με κανενα λευκο περιστερι παρα μονο μεσω της σκεψης μας κι αυτη ειναι η νοηση , τοσο απλα, η πιο φυσικη διαδικασια εχει γινει το μεγαλυτερο μυστηριο.

ΝΟΗΣΗ = ΠΝΕΥΜΑ = ΦΩΣ = ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΜΑΖΙ.

και τοτε εξηγουνται ολα,βλεπουμε την αληθεια καθαρα,οσο περισσοτερο κεντραρει η ψυχη στο μυαλο μας τοσο πιο καθαρα βλεπουμε κι αφου η ψυχη ειναι η αληθεια, σκεφτομαστε αληθινα, κιαν πραξουμε στην αληθεια που νοουμε ,γινομαστε αληθεια, τοτε υπαρχουμε αληθινα και γνωριζουμε τι ακριβως ειμαστε.


Γιατι «κλητος οποιος ακουει, αλλα εκλεκτος οποιος πραττει σ’αυτο το καλεσμα.»

2 σχόλια:

  1. Η Νόηση είναι ένα ζευγάρι γυαλιά που μα ςκάνουν να δούμε περισσότερα πράγματα, που χωρίς αυτά δέν θα τα βλέπαμε ποτέ..

    απλοϊκά το είπα ε;

    δέν βαριέσαι.. τα σύνθετα, λέγονται απλοϊκά πολλές φορές..

    για ευκολία ..στην Νόηση :)

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γυαλια με καθαρους φακους , τους φακους της ψυχης μας..
    η αληθεια παντα ειναι απλή οταν την βρισκεις..

    καλη σου μερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή